Re-purposing An Existing Energy Building

This adaptive re-use project utilizes the volume of the southern portion of the existing energy building. Formerly used for wood chip storage, several components of the Engineering School would be accommodated on three levels.

With a limited window area in the existing shell, the floors step back from the south wall to allow what light is available to penetrate down to the ground floor. Beyond the natural light distribution, the step-backs allow a play of space among students and faculty, hopefully fostering an interactive research and learning environment.

Flexible and Adjustable Spaces

The various spaces on each level would be flexible and adjust to the most recent case study, including robotics and computer equipment.

The newly discovered teaching environment would have two access points. The primary entry is from the north and would tie directly in with campus pedestrian movement. It would recognize the newly developed campus green space and water feature. A secondary entry is from Whaley Street and would connect the center with the new South Campus Housing District.

Stevens & Wilkinson worked on an adaptive re-use project that will utilize the volume of the southern portion of the University of South Carolina’s existing energy building. Formerly used for wood chip storage, several components of the Engineering School will be accommodated on three levels.

ClientUniversity of South Carolina LocationColumbia, South Carolina ServicesPlanning, Architecture

Privacy Preference Center