Social Heart of Campus

The Oxford Student Center (OSC) is the new social heart of Emory University’s original campus located in Oxford, GA. Serving as the new home of campus life activities and as the new front door to the campus, the project creates a welcoming entrance, an authentic Oxford College first impression for prospective students and the Oxford Community, all centered around student activity. Thoughtful attention to details, lighting, colors, scale, materials, and furniture supports student success and activities, projecting the College’s diversity, overarching excellence, and leadership in academic, research, stainability, and technology.

Timeless Story Telling

The project consisted of the renovation of a recently replaced mid-century Dining Hall (20,000sf), a two-level addition (12,000sf), and site improvements integrating the project into existing pathways and plazas. The OSC fosters first-year student engagement and second-year student leadership through collaborative student organization space that supports the 90+ student organizations on campus, a multipurpose forum created from the original dining room, a cafe, a bookstore, social lounges, gaming ‘hot spot’ and Campus Life offices. The design solution promotes the students’ sense of ownership and belonging, a place they are comfortable using, changing, and shaping to work for them.

In addition to supporting student success and building community the project champions sustainability and environmental stewardship. The design optimizes building energy performance through energy-saving systems and strategies (chilled beams, LED lighting) utilizing the existing building infrastructure, orientation, and the site to the greatest extent. The OSC should achieve a reduction of nearly 30% in energy consumption (vs. ASHRAE 90.1-2010) targeting an annual EUI below 60 (consuming 59.33 kBtu/sf/yr) with over 40% reduction in water consumption.

A Note from American School & Universities Jury Member

"Nice introduction of colors against the contextual wood and tile. Maintains a sophisticated aesthetic while being inviting. Appropriate scale with a variety of spaces and gathering sizes. A casual and relaxed atmosphere where any student would feel at home."

The project scope consists of the renovation of the existing 1967 Dining Hall (approximately 20,000-square feet), two-level addition located on the East Side of the Dining Hall (approximately 12,000-square feet), and site improvements around both integrating the project into a network of existing pedestrian paths, plazas, roads, and sidewalks.

Associated firms include the following entities: IDEA|SPAN (Interiors), Travis Pruitt & Associates (Civil), Southface Energy Institute (Sustainability), Pattern R&D (Energy Modeling/Building Performance), Acoustica (Acoustical), and Reeves + Young (Construction).

Design Awards:
American School & University Magazine – 2020 American School & University Educational Interiors Showcase – Silver Citation

ClientEmory University LocationOxford, Georgia Project SizeNew Construction: 13,836 Gross Square Feet; Renovation: 15,842 Gross Square Feet; Total: 29,678 Gross Square FeetServicesArchitecture, Interior Design, Structural Engineering, M/E/P Engineering, Fire Protection Engineering

Privacy Preference Center