Addressing the Needs of the Community

The existing Northlake – Barbara Loar Branch Library was built in 1991, in the post-modern style and required updating and additional space to fit the needs of the community. The design of the addition and renovation of this library presented an opportunity to create an integrated space, where old and new spaces flow seamlessly together.

Expanding the Design's "Ship" Metaphor

The architecture of the addition plays off the existing post-modern design, expanding the “ship” metaphor through its literal form. The expanded Children’s Area occupies the prominent “prow” of the ship and the new Teen Area incorporates a “space age” aesthetic. Casual reading areas and secluded meeting spaces are scattered throughout the collections. Interior views are maximized through extensive, playful layout of windows.

Sustainable Elements

The renovation of the Northlake - Barbara Loar Branch Library included the following sustainable design elements: Recycled content carpet tile; Low-VOC Paints; Low-E Glazing; Energy Star-rated Fixtures; Maximize Open Space (positive way to saying limit site disturbance); Highly-reflective roof surface; Exceed minimum energy performance; Maintain significant portions of existing building components; Low-VOC interior finishes; Daylight and views for a majority of spaces.

The Northlake – Barbara Loar Branch Library is a part of the DeKalb County Public Library System. The branch library was originally built in 1991 and now features a number of integrated spaces and sustainable design elements.

Design Award:
Metal Architecture – 2010 Best Overall Design, Honorable Mention 

ClientDeKalb County Public LibraryLocationTucker, Georgia Project Size20,000 square feet