Reimagined Space for a New Headquarters Facility

Batson-Cook Construction's new headquarters was previously occupied by the Vinings Club, a former Atlanta Social Club. The old mechanical yard containing a two-cell cooling tower was transformed into an outdoor gathering space. A steel mezzanine which divided the racquetball court now overlooks the break room.

New High-Efficiency Building Systems

The base building renovation included new and reused fan-powered induction and single duct variable air volume air (VAV) terminal units, and new HVAC controls tied into the existing base building direct digital controls (DDC) system. New air terminal units were installed throughout the space. The outdoor design included the Racquetball Court renovation, which modified an existing constant volume air handling unit to be variable flow, while a new outdoor air supply fan with intake louver was integrated into the existing curtainwall system. Electrical renovations updated the existing base building electrical distribution systems to support the new office space layout and the use of high efficiency LED lighting was included throughout the space.

Specialty Systems Designed to Accommodate New Space

New domestic and sanitary plumbing systems support a new expansive breakroom, two (2) new ADA restrooms, and a wellness room. The structural design and specification included a new 3,000-square-foot mezzanine. Reviews of the floor plan, base building, and generation of performance specification documents were also done to create an updated sprinkler system.

Stevens & Wilkinson’s Engineering Department worked on the new headquarters for Batson-Cook Construction. The new headquarters include high-efficiency mechanical and electrical systems, LED lighting, and a structural redesign of the 3,000-square-foot mezzanine.

ClientBatson-Cook ConstructionLocationAtlanta, GeorgiaProject Size34,000 square feet ServicesElectrical, Mechanical, Fire Protection, Plumbing, and Structural Engineering

Privacy Preference Center