The Westminster Schools Pressly Hall Renovations

The Westminster Schools Pressly Hall Renovations encompassed the renovation of Pressly Hall’s three stacked levels. Project Goals were to update the following three areas: Office of Institute Advancement (OIA), College Counseling and Student Counseling departments. The renovation reflects Westminster’s desire to obtain more open, modern spaces that reflect their pedagogy as an institution. This goal was achieved by creating inviting spaces with the flexibility to better serve students, families, donors, and members of the community for generations to come. 

First Floor renovations involved the schools’ Student Counseling Office, specifically counselor offices, training rooms, waiting areas, and small break area. The new training room, located adjacent to the Student Counseling Office, was opened up to the corridor with glass doors, movable walls and flexible furniture. 

The pre-existing OIA, located on the third floor, was a dated and closed in non-flexible space. Project goals were to provide open collaborative spaces along with flexible furniture for staff and private spaces for meetings with donors. To attain this, the team used glass walls on the offices and meeting spaces as well as the use of open ceilings with acoustic clouds. In addition, the space is also to be used for small events. To accomplish this, an exterior entertainment deck on the adjacent roof of the second floor was placed outside the OIA Break Area. By providing a small, but spacious place for events, staff can now enjoy and entertain guests and donors in a private area with views overlooking the lush campus. Structure for the deck extended to footings below the first floor, causing the design of the second and first floors to respond to the structural needs of the deck’s new column and beam supports.

Located on the second floor, renovations to the College Counseling Center, was to provide open, and inviting spaces for students and their families. A reception area with casual seating, welcomes students and families. Each office has glass walls with privacy film to allow exterior light to extend to the corridors and to provide space for meetings. A small conference room was included in the design for meetings with extended families. Changes to the second floor highlight the Student Counseling area, setting it off with wood panels, glass doorways and openings, creating a feeling of accessibility and openness. Adjacent to the College Counseling Center is the Inman Commons, a large conference, multi-purpose room used for College presentations, study nodes and formal gatherings. Renovations to the second floor main hallway from the grand staircase to the end of the hallway, past the President’s Office, were key to setting the tone for the new model. 

Back to Learn »

Client

The Westminster Schools

Location

Atlanta, Georgia

Project Size

First Floor – 2,485 Gross Square Feet; Second Floor - 3,598 Gross Square Feet; Third Floor – 3,570 Gross Square Feet; Deck – 485 Gross Square Feet (Total: 10,138 Gross Square Feet)

Category

,